marți, ianuarie 27, 2009

Victor Hugo si Pictura


Nu multi oameni stiu ca Victor Hugo(1802-1885), cunoscutul scriitor, consacrat in istorie prin Notre-Dame de Paris (1831), (Cocosatul din Notre Dame) si Les Misérables (1862), (Mizerabilii), a si pictat. Eu invatam la Istoria Artei Universale cand mi-am adus aminte, ca ne spunea noua in liceu, profesorul de asa ceva.

Victor Hugo a produs peste 4000 de lucrari de-a lungul vietii. Initial un hobby, desenatul a devenit din ce in ce mai important pentru el. Intre 1848-1851 pictatul a reprezentat singura sa manifestare creativa, in special dupa exilul sau in Bailiwick of Guernsey, pe coasta Normandiei (1851-1870). In aceiasi perioada a luat hotararea de a renunta la scris, pentru a se dedica politicii.

Suportul folosit cu precadere a fost hartia de marimi relativ mici. Tus, cafea, funingine, stilou, penita, chiar si mana, Hugo nu a ezitat nici de a folosi carbunele din chibrituri. Cromatica sa era limitata la negru, sepia, uneori cu sclipiri de alb si foarte rar culori grizate.

Stilul sau era modern, prevestind tehnicile experimentale de Suprarealism(1920-1980) si Expresionism Abstract(miscare artistica de sorginte americana post-I Razboi Mondial). Desi Hugo era reticent in a-si expune lucrarile in public, singurii privelegiati fiind familia si prietenii apropiati, artisti precum Van Gogh si Delacroix au vazut unele desene si au declarat ca daca scriitorul si-ar fi urmat latura artistica, isi putea umbri contemporanii cu lejeritate, artisti consacrati oricum.

~"Libertate in arta, libertate in societate, acesta este telul dublu spre care trebuie sa tinda orice minte consistenta si logica."

~ "Sufletul omului are o nevoie mai mare de ideal decat de real. Existam prin real; dar dupa ideal traim."


Pentru mai multe informatii si lucrari:

2 comentarii:

madz spunea...

merci! uitasem de episodul asta artistic.

Sagittarius spunea...

Nu pentru putini anii adolescentei au fost marcati de entuziasmul pentru operele lui Hugo, fie ele in domeniul literaturii, al picturii sau chiar pe scena politica.
Poate ca sfaturile sale pot fi punctul de lansare a unei revolutii spirituale in aceste vremuri grele:

" Cel ce deschide o scoala, inchide o temnita."

" Ai curaj pentru marile suparari din viata si rabdare pentru cele mici; dupa ce ti-ai terminat cu bine treburile zilnice dormi linistit. Dumnezeu este treaz."

... excelent articol, felicitari, la mai mare ! ... urato ! :D