luni, octombrie 17, 2011

3 Lectii

Am primit de la tatal meu acest mesaj extraordinar, motivational, de-a dreptul inspirational. Multumesc pentru aceste lectii!

Acesta a fost mesajul lui Steve Jobs, CEO al Apple Computer, adresat absolventilor Universitatii Stanford - 12 iunie 2005,.

Sunt onorat sa fiu cu voi astazi, in ziua plecarii voastre de la una dintre cele mai bune universitati din lume. Eu n-am absolvit niciodata facultatea. Adevarul fie spus, acum e momentul in care m-am apropiat cel mai mult de o absolvire. Si vreau sa va spun astazi trei povesti din viata mea. Atat. Nu cuvinte mari. Doar trei povesti.

Prima poveste este despre unirea unor puncte.

Am renuntat la Facultatea Reed dupa doar 6 luni, dar am stat aproape de facultate pentru inca 18 luni inainte sa o parasesc definitiv. De ce am renuntat?

Totul a inceput inainte ca eu sa ma fi nascut. Mama mea biologica era tanara, absolventa necasatorita de liceu, asa ca s-a hotarat sa ma dea spre adoptie. Si a simtit foarte tare nevoia sa ma incredinteze unor absolventi de facultate, asa incat lucrurile pareau stabilite dinainte pentru mine sa fiu adoptat la nastere de un avocat si sotia lui. Numai ca atunci cand am aparut pe lume, ei s-au razgandit si au considerat ca-si doresc o fetita.

Asa ca parintii mei, care erau pe o lista de asteptare, au primit un telefon in mijlocul noptii prin care erau intrebati: "Avem un baietel care poate fi adoptat. Il doriti?". Au spus "Bineinteles!". Mama mea biologica a aflat mai tarziu ca mama adoptiva nu absolvise niciodata facultatea si ca tatal meu adoptiv nu absolvise liceul. Asa ca a refuzat sa semneze actele de adoptie. S-a razgandit doar cateva luni mai tarziu, cand parintii mei adoptivi i-au promis ca o sa ma trimita la facultate.

Si, 17 ani mai tarziu, chiar m-au trimis. Dar am ales in mod naiv o facultate care era aproape la fel de scumpa ca si Stanford si toate economiile parintilor mei s-au evaporat pe plata studiilor mele. Dupa 6 luni, n-am mai vazut valoare in acele studii. N-aveam nicio idee despre ce sa fac cu viata mea si nicio idee despre cum m-ar putea ajuta facultatea in viata. Si m-am vazut la facultate, cheltuind toti banii pe care parintii mei ii stransesera in toata viata lor. Asa ca m-am hotarat sa renunt si sa am incredere ca pana la urma toate lucrurile se vor dovedi a fi ok. Eram cam speriat la acea vreme, dar privind inapoi imi dau seama ca a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat in toata viata mea. Minutul in care am renuntat m-a ajutat sa nu mai merg la cursurile care nu ma interesau si sa merg la cele care mi se pareau utile.

N-a fost chiar totul romantic. N-aveam o camera in care sa dorm, asa ca dormeam pe podeaua camerelor prietenilor. Am returnat sticle de Cola pentru cei 5 centi pe care ii primeai inapoi pentru returnarea unei sticle. Si am mers in fiecare duminica seara cei 7 kilometri pana in partea cealalta a orasului, doar pentru a beneficia de o masa gratuita la Templul Hare Krishna. Mi-a placut la nebunie. Si toate lucrurile acelea care mi-au starnit curiozitatea si intuitia s-au dovedit a fi nepretuite in viitor. Sa va dau un exemplu.

Facultatea Reed avea la acea vreme cel mai bun curs de caligrafie din SUA. In tot campusul, orice poster, orice titlu si orice indicator erau superb caligrafiate. Pentru ca renuntasem si nu mai eram obligat sa merg la cursurile normale, am decis sa merg la cursul de caligrafie si sa invat cum sa scriu frumos. Am invatat despre tipurile de fonturi, despre varierea cantitatii de spatiu dintre mai multe combinatii de litere, despre ce face caligrafia sa fie o arta. Era frumos, demn de tinut minte, subtil artistic intr-un mod in care stiinta nu poate explica. Si am gasit acest lucru fascinant.

Bineinteles ca, la acea vreme, cursul in sine nu avea niciun fel de aplicatie practica in viata mea. Dar 10 ani mai tarziu, cand am dezvoltat primul Machintosh, mi-am amintit toate acele lucruri. Si le-am integrat in Mac. A fost primul computer care a folosit fonturi extraordinare. Daca n-as fi renuntat la celelalte cursuri si daca nu as fi avut astfel timp sa merg la cursul de caligrafie, Mac-ul n-ar fi avut niciodata mai multe tipuri de fonturi si un scris atat de bine proportionat. Si din moment ce Windows doar a copiat Mac-ul, e foarte probabil ca niciun fel de computer sa nu fi avut astfel de fonturi. Daca n-as fi renuntat, n-as fi facut niciodata cursul de caligrafie, poate computerele personale n-ar fi avut fonturi atat de frumoase ca acum. Bineinteles ca la acel moment, tanar fiind, era imposibil sa unesc punctele. Dar cativa ani mai tarziu, imaginea a fost cu mult mai clara.

Asa ca, nu poti uni punctele daca privesti in viitor. Poti sa le unesti doar daca te uiti inapoi in viata ta. Asa ca trebuie doar sa ai incredere ca punctele se vor uni cumva in viitor. Trebuie sa ai incredere in ceva - instinctul tau, destinul tau, viata ta, karma, orice altceva. Abordarea asta nu m-a lasat niciodata balta si a facut diferenta in toata viata mea.

A doua poveste este despre dragoste si pierderi.

Am fost norocos sa aflu ce imi place sa fac tanar fiind. Woz (Steve Wozniak) si cu mine am inceput povestea Apple in garajul parintilor mei cand aveam 20 de ani. Am muncit din greu si in 10 ani Apple a ajuns sa creasca de la un garaj in care munceam noi doi la o companie care valora 2 miliarde de dolari si avea 4.000 de angajati. Tocmai ne lansasem cea mai noua creatie (computerul Machintosh), iar eu tocmai implineam 30 de ani. Apoi am fost concediat. Cum poti fi concediat de la o companie pe care tu ai infiintat-o? Ei bine, pe masura ce Apple a crescut, am angajat pe cineva, despre care credeam ca are talentul sa conduca Apple alaturi de mine, iar pentru primul an lucrurile au mers bine. Apoi viziunile noastre despre viitor au inceput sa fi divergente, asa ca el a pus piciorul in prag. Si atunci cand a facut-o, Consiliul nostru Director a stat alaturi de el. Asa ca, la 30 de ani, am fost dat afara de la Apple. Si a fost o poveste publica. Singurul lucru care contase in toata viata mea de adult se dusese pe apa sambetei. Si eu eram devastat.

Cateva luni n-am stiut ce sa fac. Am aflat ca dezamagisem o intreaga generatie de antreprenori, ca scapasem bastonul de maresal tocmai atunci cand eram foarte aproape sa-l primesc. M-am intalnit cu David Packard si Bob Noycesi, am incercat sa ma scuz pentru ca o dadusem in bara atat de urat. Eram un esec public si toate gandurile mele imi spuneam sa fug din Vale ([n.r.] Sillicon Valley). Dar, incet-incet, a inceput sa ma cuprinda un nou gand. Inca imi placea ce fac. Si intamplarea de la Apple nu schimbase lucrurile foarte mult. Eram respins, dar eram inca indragostit. Asa ca am decis sa o iau de la capat.

N-am vazut atunci, dar s-a dovedit ca a fi concediat de la Apple a fost cel mai bun lucru care mi se putea intampla. Povara pe care o porti atunci cand ai succes a fost inlocuita cu usurarea pe care o simti cand o iei din nou de la capat, mai putin sigur de ce o sa ti se intample. M-am eliberat de stres si am avut astfel sansa sa intru intr-una dintre cele mai creative perioade din viata mea.

In timpul urmatorilor cinci ani, am pornit o companie numita NeXT, o alta companie numita Pixar si m-am indragostit de o femeie extraordinara, care a devenit sotia mea. Pixar a creat Toy Story si este astazi (in 2005) una dintre cele mai de succes intreprinderi de animatie din lume. Intr-o schimbare remarcabila a sortii, Apple a cumparat NeXT, eu m-am intors la Apple si tehnologia pe care o dezvoltasem la NeXT a stat la baza renasterii Apple. Iar Laurene si cu mine avem o familie frumoasa impreuna.

Sunt foarte sigur ca nimic din toate aceste lucruri nu s-ar fi intamplat, daca n-as fi fost concediat de la Apple. A fost un medicament greu de inghitit, dar cred ca pacientul avea nevoie de el. Uneori viata te loveste in cap cu o caramida. Nu-ti pierde increderea. Sunt convins ca singurul lucru care m-a ajutat sa-mi pastrez directia a fost faptul ca imi placea ce fac. Trebuie sa gasesti lucrurile care-ti plac. Si asta e valabil atat pentru munca ta, cat si pentru partenerul tau de viata. Munca ta o sa-ti umple o parte insemnata din viata si singurul mod in care vei fi cu adevarat satisfacut este sa crezi ca faci o munca extraordinara. Si singurul mod in care poti face o munca extraordinara este sa-ti placa ce faci. Daca n-ai reusit inca, continua cautarea. Nu te multumi cu putin. Asa cum e si cu partenerul de viata, vei sti atunci cand l-ai intalnit. Si, la fel ca in orice alta relatie extraordinara, lucrurile vor merge din ce in ce mai bine pe masura ce trec anii. Asa ca nu te opri din cautare. Nu te multumi cu putin.

A treia poveste este despre moarte.

Cand aveam 17 ani, am citit un text care spunea ceva de genul: "Daca traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima din viata ta, la un moment dat vei avea dreptate". Citatul m-a impresionat si de atunci, pentru cei 33 de ani care au trecut, m-am uitat in oglinda in fiecare dimineata si m-am intrebat: "Daca astazi ar fi ultima zi din viata mea, as vrea sa fac ceea ce urmeaza sa fac astazi?". Si atunci cand raspunsul a fost "Nu" pentru mai multe zile la rand, am stiut ca trebuie sa schimb ceva.

Ideea ca in curand o sa mor a fost cea care m-a ajutat sa fac cele mai importante alegeri in viata. Pentru ca aproape orice - toate asteptarile noastre, tot orgoliul, toate fricile referitoare la esec - toate aceste lucruri palesc in fata mortii, lasand afara singurul lucru care este cu adevarat important. Ideea ca o sa mori este cel mai bun mod in care poti evita capcana fricii ca ai ceva de pierdut. Esti deja dezbracat. Si nu exista niciun motiv pentru care sa nu-ti urmezi inima.

Cu aproape un an un urma, am fost diagnosticat cu cancer. Am facut un CT la 7.30 dimineata si a aratat in mod clar o tumora in pancreasul meu. Habar n-aveam ce e un pancreas la acea vreme. Doctorii mi-au spus ca acest tip de cancer e aproape sigur incurabil si ca n-ar trebui sa ma astept la mai mult de 3 pana la 6 luni de viata. Doctorii mei m-au sfatuit sa merg acasa si sa-mi pun lucrurile in ordine, un fel de a spune ca ar trebui sa ma pregatesc pentru moarte. Si esti pus in situatia in care incerci sa le spui copiilor tai, in doar cateva luni, toate lucrurile pe care ai fi vrut sa le spui in ultimii 10 ani. Si esti fortat sa te asiguri ca toate lucrurile sunt puse in ordine astfel incat sa fie cat de simplu se poate pentru familia ta in viitor. Esti fortat sa-ti iei ramas bun.

Am trait cu acel diagnostic toata ziua. Mai tarziu, am facut o biopsie, mi-au bagat un endoscop pe gat pana in stomac si intestine, mi-au facut o punctie in pancreas si mi-au luat cateva celule din tumora. Am fost sedat, dar sotia mea, care era acolo, mi-a spus ca, atunci cand s-au uitat la celule sub microscop, doctorii s-au intristat pentru ca se dovedea a fi o forma foarte rara de cancer pancreatic, incurabila cu chirurgia clasica. Am facut acea operatie si acum sunt bine.

Acest moment a fost cel care m-a apropiat cel mai tare de moarte si sper sa fie la fel si pentru urmatorii ani. Faptul ca am supravietuit ma face sa va spun cuvintele urmatoare cu ceva mai multa experienta decat atunci cand credeam ca moartea e un concept pur intelectual.

Nimeni nu vrea sa moara. Chiar si oamenii care vor sa mearga in Rai nu vor sa moara pentru a ajunge acolo. Si, totusi, moartea este singura directie clara spre care ne indreptam cu totii. Nimeni nu poate scapa de moarte. Si asa trebuie sa fie, pentru ca Moartea este in mod sigur cea mai buna inventie a Vietii. Este agentul de schimbare al vietii. Elimina vechiul pentru a face loc noului. Chiar acum, voi sunteti noul, dar peste o vreme, nu departe de acest moment, veti deveni incet-incet vechiul. Si veti fi eliminati. Scuze ca sunt atat de dramatic, dar e adevarat.

Timpul vostru e limitat, asa ca nu va pierdeti vremea traind viata altcuiva. Nu va inglobati in dogme - traind cu rezultatul gandirii altor oameni. Nu lasati zgomotul opiniilor altora sa va ascunda vocea voastra interioara. Si cel mai important, trebuie sa aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu deja ce va doriti cu adevarat sa deveniti. Toate celelalte lucruri sunt secundare.

Cand eram tanar, exista o publicatie uimitoare care se numea Catalogul Intregii Lumi. Un soi de Biblie a generatiei mele. A fost creata de un om pe nume Stewart Brand, nu departe de locul unde ne aflam acum, si el a adus-o la viata punandu-i un strop de atingere poetica. Asta se intampla la inceputul anilor 1960, inainte de aparitia computerelor si a publishing-ului digital, asa ca revista era construita cu masini de scris, foarfeci si camere polaroid. Era un soi de Google in forma printata, cu 35 de ani inainte sa apara Google. Era idealist si mustea de notiuni extraordinare si instrumente utile.

Stewart si echipa lui au scos mai multe editii ale Catalogului, dupa care lucrurile au inceput sa nu mai mearga bine, asa ca au fost nevoiti sa scoata ultimul numar. Era la mijlocul anilor 70, iar eu aveam varsta voastra. Pe ultima coperta a ultimului numar era o fotografie a unui drum de tara in zori, genul de drum pe care te gasesti atunci cand pornesti intr-o aventura extraordinara. Sub poza erau cuvintele "Ramai flamand. Ramai naiv". Asta era mesajul lor de adio. Ramai Flamand. Ramai Naiv. Si eu mi-am dorit intotdeauna sa raman asa. Iar astazi, cand voi absolviti si incepeti o viata noua, va doresc asta si voua.

Ramaneti flamanzi. Ramaneti naivi.

miercuri, mai 25, 2011

Schimbarea

Am sa va vorbesc despre un film care se numeste Ambition to Meaning - The Shift (De la Ambitie la Semnificatie - Schimbarea). El poate fi numit inspirational, motivational, spiritual...dar el ESTE pur si simplu. Acest film este o provocare pentru fiecare dintre noi, sa fim atenti la noi insine, sa ne descoperim, sa ne amintim ca suntem liberi si iubiti. Ca tot ce trebuie sa stim, absolut tot ce avem nevoie, se afla in noi, din momentul in care am fost conceputi. Ni se reaminteste de cea mai minunata capacitate care o detinem, intuitia, si prin intermediul ei, stim ce este cu adevarat folositor sau mai putin folositor pentru indeplinirea scopului nostru. Si de asemenea ne sunt impartasite cele 4 virtuti dupa care trebuie sa ne ghidam, pentru a fi cei mai buni oameni care putem fi. Va doresc vizionare placuta!

*Filmul poate fi vizionat integral aici, cu subtitrare in romana.

miercuri, mai 11, 2011

Cum am invins reticenta fata de sclipici si roz...


Pana recent, am fost genul de om care din principiu am urat rozul, pufoseniile si sclipiciul. Paietele, margelele si materialele textile care lucesc. Recunosc, erau momente in care imi provocau greata. Ma feream ca de drac de ele si ma ofticam cand vedeam o esarfa faina....dar care avea si un fir sclipicios, argintiu....Dispretul meu angrena multa energie iar cand primeam, cadou, ceva din acele categorii, aproape ca explodam. Concluzia era mereu aceiasi "Nu poti spune ca ma cunosti...daca imi poti cumpara asa ceva!"
Dar pentru ca mecanismul evolutiei umane se bazeaza pe formularea intrebarilor potrivite, m-am trezit intr-o zi ca vreau sa explorez aceasta parte din viata mea. Asa ca m-am intrebat: "De ce urasc rozul si sclipiciul?" Apoi am dezvoltat: "Ce inseamna rozul si sclipiciul pentru mine?", "Cum au aparut aceste sentimente puternice de ura si dispret pentru roz si sclipici?"
Suna ciudat nu? Imi vine sa rad. Niste intrebari atat de profunde pentru ceva atat de...infantil pot spune...
Distractia a aparut cand am inceput sa gasesc raspunsurile, pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

In primul rand, rozul, reprezinta feminitate, dulceata, tot ce e dragut si adorabil. Sclipiciul, paietele, in general chestiile care lucesc, sunt lucruri care atrag privirile, iar femeile intotdeauna si-au dorit sa fie admirate. Isi doresc asta atat de tare incat sunt in stare sa se acopere pe tot corpul cu sclipici.
Pentru mine, rozul etc. inseamna o latura a feminitatii extremiste. Reprezinta femeile care fac tot posibilul sa devina un tipar, o imagine de pe o coperta, totul pentru ca ele cred, ca asta asteapta societatea superficiala, de la ele. Si se machiaza in exces, isi fac coafuri mari, isi cumpara o groaza de haine cu mult sclipici si chestii ce lucesc...doar pentru ca vor sa fie si ele vazute, bagate in seama...pentru ca nimeni nu le-a spus sa fie autentice, sincere cu ele si sa caute iubirea in interiorul lor, nu in exterior. Iar eu, m-am ferit de roz etc., pentru ca m-am simtit superioara acelor femei.
Tocmai aici, mi-am indentificat greseala. Judecam aceste femei, le dispretuiam pentru ignoranta lor...si chiar radeam de ele. Mi-am dat seama ca epuizam energie. Asa ca mi-am schimbat atitudinea in compasiune. Nu mila, pentru ca in mila se ascunde judecata. Este mila daca le privesc ca pe niste victime. Dar compasiunea in acest caz vine din faptul ca respect alegerea sufletului lor, sa experimenteze lectia de cautare a iubirii interioare. Si onorez aceste femei pentru ca este un act de curaj sa cobori in intunericul ignorantei, ca sa urci de-a lungul vietilor spre lumina cunoasterii. Faptul ca mintea, egoul lor, este constient sau nu de acest lucru, nu are importanta. Sufletul mereu se ingrijeste de incarnarile lui, si mereu se asigura sa experimenteze lectiile necesare, ori de cate ori este nevoie.
Cand am incetat sa ma consider superioara, sa le judec, si am simtit compasiunea, m-am intrebat daca nu cumva m-am ferit de aceste lucruri pentru ca nu am vrut sa accept ca ele fac parte din mine. Oare nu am vrut sa-mi accept propria feminitate? Iar adevarul este ca m-am luptat multi ani cu partea mea feminina. M-am ferit de fuste, de machiaje, de tocuri, de eleganta...nu doar de nuante de roz si sclipici. M-am ferit de aproape tot ce ar putea sa ma dea de gol, ca sunt femeie. Dar cu rabdare, de-a lungul timpului, mi-am depasit temerile, si de vreo doi ani, m-am eliberat din micuta colivie in care m-am ascuns.

In prezent, imbratisez si imi celebrez feminitatea. In ce tine de chestiile sclipicioase, le iau in considerare, daca sunt de bun gust si haioase. Excesul, in toate formele lui, inseamna kitsch,  si nu simt nevoia de a iesi in evidenta prin aspecte exterioare superficiale, ci prin arta, prin felul in care ma exprim si prin pasiunile mele.

Am invins reticenta pentru sclipici si roz si mi-am gasit libertatea.

miercuri, martie 09, 2011

Si primavara se viseaza


"Am venit sa-ti spun ceva important!"
shh....ati auzit si voi?
"Heeei! Sunt aici..."
cred ca ar trebui sa fiu atenta...
"Asculta. O ancora mare tine omul, chiar daca el se misca mereu. Un soare mare il incalzeste din interior chiar daca el se uita afara. O flacara de energie creste in mijloc iar multe unde se propaga necontenit chiar daca el crede ca e singur. Mintea doarme pe un pat de iluzii."
...
"A venit timpul sa te trezesti...Nu ai visat, chiar se intampla. Totul se intampla. Cele mai banale lucruri, locuri de munca, cuvinte...toate sunt sincronizate. Iar acum iti inventezi propriul fel de a te juca. Tine minte, iubiti-va si respectati-va pe voi si intre voi, si mai ales, multumeste in gand celor care nu joaca "corect"...ei sunt acolo sa te provoace sa iei atitudine, sa spui adevarul, si sa fii sincera si de neclintit."

Eu ma duc afara sa ma joc. Voi?